Ervaring hr. A., augustus 2021

Al een aantal jaren had ik last van toenemende klachten van boeren, oprispingen en misselijkheid. Eten en drinken leverden steeds meer stress op, ik voelde me bijna constant misselijk, sliep daardoor slecht en ik schaamde me voor mijn boeren. In het ziekenhuis vond de arts geen enkele afwijking aan mijn spijsverteringsstelsel. Tot mijn verbazing verwees hij mij naar de afdeling logopedie. Daar werd bevestigd wat de arts vermoedde, namelijk dat aerofagie de oorzaak van mijn klachten was.

Door 'luchthappen' bij het eten, drinken en praten en door verkeerde ademhaling zat mijn hele spijsverteringsstelsel vol met lucht en spanning.

Ik volgde de korte maar zeer intensieve ademtraining bij Centrum voor Adem. Dat heeft in een paar weken mijn klachten zo goed als opgelost. Op een andere manier leren omgaan met mijn adem en spraak vond ik behoorlijk pittig. Maar de opbouw van de training, het maatwerk en de vele contactmomenten maakten dat het intensieve programma goed vol te houden was.

Het resultaat van de training is voor mij erg goed. De misselijkheid is over, ik eet en drink weer normaal en ik slaap weer goed. Het boeren en de oprispingen zijn verdwenen. Zelfs mijn mondelinge examens kon ik vrijwel zonder klachten doorkomen!

Het is inmiddels een tijdje geleden dat ik de training voltooid heb. De techniek is een automatisme geworden, ik sta er niet vaak meer bij stil.

Heel soms merk ik dat ik me even misselijk voel, vaak bij stress. Dan check ik of ik de techniek nog goed toepas. Zodra ik mijn stappen heb doorlopen voel ik me weer beter. Mijn leven is erg veranderd, ik raad iedereen met aerofagie aan deze training te volgen.